GRATIS TELEFONISCH SPREEKUUR

Gratis telefonisch spreekuur

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen het advies van een advocaat moet kunnen inwinnen. Daarom houden wij elke vrijdag tussen 10:00 en 11:00 uur een gratis telefonisch spreekuur.

Heeft u een vraag die u tijdens het spreekuur aan één van onze advocaten zou willen voorleggen? Neem dan contact met ons op via 085 – 10 60 290 of stuur uw vraag per e-mail naar info@alveo.nl onder vermelding van het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.

Scheiden en de verdeling van uw koophuis

scheiden met koophuis, echtscheiding, mediation, scheiding, scheiden, scheidingsadvocaat, advocaat breda, echtscheidingsadvocaat, scheidingsmediation

Scheiden en de verdeling van uw koophuis

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Naast de emotionele en persoonlijke aspecten, brengt scheiden ook complexe juridische en financiële kwesties met zich mee. Als u en uw partner een koophuis bezitten, wordt de situatie nog complexer. In dit artikel zullen we deze bespreken we wat u moet weten over scheiden en uw koophuis.

De impact van scheiden op uw koophuis

Wanneer u en uw partner besluiten te scheiden, heeft dit directe gevolgen voor uw gezamenlijke eigendommen, waaronder uw koophuis. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden:

 1. Eigendom van het Huis

In Nederland zijn er twee veelvoorkomende vormen van eigendom van een huis: gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden. Bij gemeenschap van goederen behoort het huis (in beginsel) toe aan beide echtgenoten. Bij huwelijkse voorwaarden kan de eigendomsverdeling anders zijn vastgesteld.
Tijdens de scheiding moet worden bepaald wie het huis zal behouden, of het zal worden verkocht en hoe de opbrengst wordt verdeeld.

 1. Hypotheek

Als u een hypotheek heeft op uw huis, is het belangrijk om te weten wie verantwoordelijk is voor het aflossen van de schuld na de scheiding. De hypotheekverstrekker moet op de hoogte worden gebracht van de scheiding en mogelijk moet de hypotheek opnieuw worden onderhandeld.

 1. Gebruiksrecht

Tijdens het scheidingsproces kan een van de echtgenoten het recht krijgen om in het huis te blijven wonen. Dit wordt het gebruiksrecht genoemd en kan tijdelijk of permanent zijn, afhankelijk van de omstandigheden.

 1. Overdracht van Eigendom

Als het huis aan een van de echtgenoten wordt toegewezen, moet de eigendom officieel worden overgedragen. Dit omvat het aanpassen van de eigendomsakte via de notaris.

Juridische stappen bij scheiden met een koophuis

Het proces van scheiden en het regelen van de kwesties met betrekking tot uw koophuis omvat verschillende juridische stappen. Hier is een overzicht van het proces:

 1. Scheidingsaanvraag

De scheiding begint met het indienen van een scheidingsaanvraag bij de rechtbank. Dit kan op gemeenschappelijk verzoek of op eenzijdig verzoek van één van de echtgenoten zijn.

 1. Vermogensafwikkeling

Tijdens de scheiding moeten alle activa en passiva, inclusief het huis en de hypotheek, in kaart worden gebracht en verdeeld volgens de geldende huwelijksvoorwaarden of wettelijke regels.

 1. Mediation en Onderhandeling

Mediation is een gebruikelijke stap in veel scheidingen waarbij een neutrale derde partij, de mediator, helpt bij het bereiken van overeenstemming over kwesties zoals eigendom van het huis.

Als onderhandelingen nodig zijn, zal uw advocaat u begeleiden bij het streven naar de beste uitkomst.

 1. Beslissing door de rechtbank

Als u en uw partner het niet eens kunnen worden over de verdeling van het huis, kan de rechtbank een beslissing nemen op basis van de ingenomen stelling, ingediende processtukken en aangeleverde bewijsstukken.

 1. Overdracht van eigendom

Nadat de beslissing is genomen, moet de eigendom van het huis worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar volgens de instructies van de rechtbank.

 1. Hypotheekafwikkeling

Als de hypotheek opnieuw moet worden onderhandeld of overgedragen aan een van de echtgenoten, moet ook dit juridisch worden afgehandeld.

 1. Kadasteraanpassingen

De wijzigingen in de eigendomsakte moeten worden doorgegeven aan het kadaster om de nieuwe eigendomsstructuur vast te leggen. Dit gebeurt via de notaris.

Waarom heeft u een advocaat of mediator nodig?

Het is essentieel om tijdens het scheiden en verdelen van een koophuis de hulp van ervaren advocaten en mediators in te schakelen. Hier zijn enkele redenen waarom:

 1. Juridische Expertise

Advocaten gespecialiseerd in familierecht begrijpen de complexe juridische aspecten van scheidingen en eigendomsverdeling. Ze kunnen u adviseren over uw rechten en plichten.

 1. Onderhandeling

Mediators kunnen helpen bij het vinden van gezamenlijke oplossingen zonder een langdurige juridische strijd. Dit kan kosteneffectiever en minder stressvol zijn.

 1. Documentatie

Uw advocaat zal ervoor zorgen dat alle juridische documenten correct worden opgesteld en ingediend bij de rechtbank. Bovendien is sprake van verplichte procesvertegenwoordig, waardoor het tijdens een procedure verplicht is een advocaat te hebben om verweer te voeren of verzoeken in te dienen.

 1. Bescherming van uw belangen

Het is belangrijk om een echtscheidingsadvocaat te hebben die uw belangen behartigd en ervoor zorgt dat de huwelijkse gemeenschap eerlijk verdeeld wordt, dan wel dat de huwelijkse voorwaarden op juiste wijze worden afgewikkeld.

 1. Emotionele ondersteuning

Scheiden kan emotioneel belastend zijn. Advocaten en mediators kunnen niet alleen juridische, maar ook emotionele ondersteuning bieden tijdens dit proces.

Conclusie

Scheiden en het verdelen van een koophuis zijn complexe aangelegenheden waarbij juridische expertise en begeleiding van essentieel belang zijn. Het is belangrijk om te begrijpen hoe eigendomsrechten, hypotheekverplichtingen en andere financiële aspecten van invloed zijn op uw situatie.

De advocaten en mediators van Alveo Advocaten & Mediators in Breda begrijpen de uitdagingen waarmee u wordt geconfronteerd tijdens een scheiding met een koophuis en zij hier om u daarmee te helpen. Onze ervaren advocaten en mediators staan klaar om u te begeleiden door dit proces en ervoor te zorgen dat uw belangen worden beschermd.

Advies van een advocaat of scheidingsmediator

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het scheiden en verdelen van uw koophuis. Wij zijn er om u door deze moeilijke tijd te loodsen en u te voorzien van de juridische begeleiding die u nodig heeft.

De advocaten en mediators van Alveo Advocaten & Mediators in Breda kunnen u in een vrijblijvend gesprek informeren over de mogelijke strategieën en de optie voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Na dit gesprek kunt u beslissen of u gebruik wilt maken van onze familierechtadvocaat. Neem contact op via het formulier op onze website of bel ons op 085 – 10 60 290. We streven ernaar om binnen één werkdag contact met u op te nemen.