Detentierecht

Wanneer je in het kader van het uitzitten van een opgelegde straf, of in het kader van voorlopige hechtenis, in detentie verblijft, zijn je vrijheden ernstig beperkt. Het is daarom belangrijk om te weten welke rechten en vrijheden je hebt, maar ook welke verplichtingen en verantwoordelijkheden je als gedetineerde hebt. Het doel van detentie is om te werken aan je re-integratie in de samenleving (het resocialisatie-beginsel). Het algemene beginsel is daarbij dat je niet meer mag worden beperkt, dan noodzakelijk in het kader van de uitvoering vrijheidsbenemende straf of vrijheidsbeperkende maatregel (het beginsel van minimale beperkingen). In nationale wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld de Penitentiaire beginselenwet, de Penitentiaire maatregel en bijbehorende regelgeving over onder andere de selectie en plaatsing van gedetineerden en het toekennen van verlof, staan regels voor zowel de gedetineerden als voor de directie van de penitentiaire inrichting. Ook zijn internationaal afgesproken normen zoals de European Prison Rules en de Nelson Mandela Rules van toepassing op het leven in detentie. Al die wet- en regelgeving samen maakt samen het detentierecht, wat een kader biedt voor de rechten en plichten van gedetineerden en zorgt ervoor dat jouw belangen tijdens jouw detentieperiode kunnen worden behartigd.

Gedurende je detentie kun je tegen verschillende problemen aanlopen. Denk hierbij aan zaken zoals verlofaanvragen, overplaatsingen of toegang tot medische zorg. Sommige zaken kun je oplossen met hulp van je casemanager, maar er zijn ook gevallen waarin je juridische bijstand nodig hebt. Onze strafrechtadvocaten staan klaar om jou te helpen met juridische vraagstukken tijdens jouw detentieperiode.

Rechten tijdens detentie

Over alles wat er in detentie gebeurt, zijn regels vastgelegd. Dat gaat van de plaatsing in een penitentiaire inrichting en/of op een speciale afdeling, naar het volgen van een specifiek dagprogramma, tot het krijgen van bezoek,  toegang tot medische zorg, en het krijgen van verlof. Die regels staan op verschillende plekken in de wet- en regelgeving en worden daarnaast ook uitgelegd door de beklag- en beroepscommissie naar aanleiding van klachten. Een handige tool die beschikbaar is in de bibliotheken van de penitentiaire inrichting, is het zogenoemde ‘Bajesboek’. Hier staat per onderwerp veel uitgelegd. Toch is het niet altijd makkelijk om te begrijpen welke rechten je als gedetineerde hebt en vooral, wanneer die rechten worden geschonden door beslissingen van de directie van de penitentiaire inrichting. Daarom is het altijd aan te raden om bij vragen, contact op te nemen met een van onze strafrechtadvocaten. Zij kunnen uitleggen welke mogelijkheden er zijn en samen met jou kijken naar een oplossing voor de situatie.

Op onze website vind je over onderwerpen en vraagstukken die in het detentierecht veel voorkomen, een aantal artikelen. Zo kun je informatie inwinnen over het verlofstelsel, hoe het penitentiaire klachtrecht werkt, of hoe het gaat met toegang tot medische zorg. Staat jouw vraagstuk er niet tussen, of wil je met een van onze advocaten in gesprek over jouw situatie? Neem dan contact met ons op en wij staan voor je klaar.

De specialismen

VAN ONS ADVOCATENKANTOOR

Familierecht

Ga je een relatie aan, ga je scheiden of verwachten jullie een kindje? Familierecht is echt maatwerk, wij zijn er voor jou!

JEUGD(stRAF)RECHT

Soms krijgen kinderen te maken met het (straf)recht. Uiteraard heeft dit veel impact en wil je geholpen worden door een specialist.

STRAFRECHT

Heb je te maken met strafrecht? Wij staan voor je klaar, zowel juridisch als met overige zaken die op jouw pad komen. 

Mediation

Mediation is een manier om conflicten op te lossen door middel van gesprekken met een neutrale derde partij, de mediator.

Daadkrachtig juridisch advies

en nét dat

stapje extra