OM-hoorzitting en strafbeschikking

OM-hoorzitting en strafbeschikking

Wanneer je wordt verdacht van het plegen van een overtreding of misdrijf, kan de officier van justitie in sommige gevallen beslissen om de zaak buiten de rechter af te doen. Dan legt de officier van justitie een zogenoemde strafbeschikking op. In deze tekst leggen wij je uit wanneer een zaak buiten de rechter om kan worden afgedaan, welke straffen de officier van justitie kan opleggen, hoe een OM-hoorgesprek in zijn werk gaat, wat je kunt doen wanneer je het niet eens bent met de strafbeschikking en wanneer je hulp kan inschakelen van een van de strafrechtadvocaten van Alveo Advocaten & Mediators in Breda.

Wanneer strafbeschikking?

De officier van justitie kan enkel kiezen voor de buitengerechtelijke afdoening, wanneer het gaat om zaken waarvoor maximaal 6 jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd. Denk bijvoorbeeld aan zaken als openbare dronkenschap, rijden onder invloed, eenvoudige mishandeling, winkeldiefstal, etc.

Wat kan de officier opleggen?

De officier van justitie mag géén gevangenisstraf opleggen. Dat mag alleen de rechter. Ook kan de officier van justitie geen (gedeeltelijke) voorwaardelijke straf opleggen. De officier van justitie mag wel andere straffen en maatregelen opleggen:

  • Geldboete;
  • Taakstraf tot maximaal 180 uur;
  • Ontzegging rijbevoegdheid tot maximaal 6 maanden;
  • Betaling van schadevergoeding;
  • Gedragsaanwijzing, bijvoorbeeld een gebiedsverbod;
  • Onttrekking van gevaarlijke goederen aan het verkeer;
  • Verbeurdverklaring van goederen;
  • Ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel;

De officier van justitie kan er (bijvoorbeeld na jouw kant van het verhaal gehoord te hebben tijdens een OM-hoorgesprek) ook voor kiezen om de zaak (voorwaardelijk) te seponeren. Dat betekent dat de officier beslist dat je geen straf krijgt. Als de zaak voorwaardelijk wordt geseponeerd, worden er voorwaarden aan verbonden.

Wat is een OM-hoorgesprek?

Een OM-hoorgesprek, of een OM-hoorzitting, is een bespreking met de officier van justitie over de zaak en welke straf eventueel kan worden opgelegd. De officier kan in álle gevallen ervoor kiezen om voorafgaand aan het opleggen van een strafbeschikking, een OM-hoorgesprek te voeren. In een aantal gevallen is dit volgens de wet verplicht. Het gaat dan om gevallen waarin:

  • De officier van justitie voornemens is om een taakstraf op te leggen;
  • De officier van justitie voornemens is een gedragsaanwijzing of een ontzegging van de rijbevoegdheid op te leggen;
  • De officier van justitie voornemens is een geldboete of schadevergoeding ter hoogte van een bedrag van € 2.000,-- of meer op te leggen.

Hoe verloopt een OM-hoorgesprek?

Tijdens het OM-hoorgesprek stelt de officier van justitie vragen aan jou over je persoonlijke omstandigheden, en over de zaak zelf. De officier wil bijvoorbeeld jouw kant van het verhaal horen, of weten of hij bij het opleggen van de straf rekening moet houden met (bijzondere) persoonlijke omstandigheden. Dit gesprek vindt plaats in een (vaak wat kleinere) ruimte binnen het openbaar ministerie. Er zit geen rechter bij, maar wel een secretaris die een verslag maakt van het hoorgesprek. Als je een advocaat hebt ingeschakeld, is er voor de advocaat ook gelegenheid opmerkingen te maken en te beargumenteren waarom aan jou geen, of een lagere straf moet worden opgelegd.

Na het gesprek beslist de officier van justitie over het opleggen van de strafbeschikking. Ben je het niet eens met het voorstel van de officier of wil je er nog even over nadenken? Dan heb je 14 dagen de tijd om in verzet te gaan. Als je een advocaat hebt meegenomen naar het gesprek en je gaat in de aanwezigheid van die advocaat akkoord met de voorgestelde strafbeschikking, is verzet niet meer mogelijk.

Strafbeschikking van het CJIB

Het kan ook voorkomen dat je een brief van het CJIB in de brievenbus krijgt met de beslissing tot opleggen van de strafbeschikking. Dan heeft de officier van justitie besloten jou een straf op te leggen zonder OM-hoorgesprek. Deze brieven herken je aan de letter ‘O’ bovenaan de brief. Ook hiervoor geldt dat, als je het niet eens bent met de strafbeschikking, je 14 dagen de tijd hebt om in verzet te gaan.

Verzet

Ben je het niet eens met de strafbeschikking, heb je 14 dagen de tijd om in verzet te gaan. Dit doe je bij de officier van justitie die de strafbeschikking aan jou heeft opgelegd. De officier van justitie kan de strafbeschikking wijzigen, of de zaak voorleggen aan de politierechter.

Wanneer (gratis) bijstand van een advocaat?

Het is natuurlijk altijd aan te raden om advies en bijstand te vragen van een ervaren strafrechtadvocaat. In bepaalde gevallen heb je recht op door de staat gefinancierde rechtsbijstand. Dat is afhankelijk van de verdenking, de hoogte van de strafbeschikking en je inkomen en vermogen.

Als je bent uitgenodigd voor een OM-hoorgesprek of je hebt een strafbeschikking via het CJIB ontvangen, heb je áltijd recht op een gratis adviesgesprek met een advocaat, ongeacht de verdenking of je inkomen en vermogen. Heb je een uitnodiging voor een OM-hoorgesprek ontvangen, of een brief van het CJIB met de strafbeschikking, neem dan direct contact op met een van de strafrechtadvocaten van Alveo Advocaten & Mediators. Zij kunnen samen met jou kijken of je in aanmerking komt voor door de staat gefinancierde rechtsbijstand en je adviseren over het instellen van verzet.