
Deel 1 – Wet seksuele misdrijven: Nafluiters en seksuele straatintimidatie
Welkom bij Alveo Advocaten! In het complexe juridische landschap is beschuldigd worden van nafluiten of seksuele straatintimidatie een serieuze zaak. Het kan iemands leven overhoop halen, zowel persoonlijk als professioneel. Als u wordt geconfronteerd met beschuldigingen van dit zedendelict, is het essentieel om onmiddellijk de juiste juridische bijstand in te schakelen. Schakel dan direct één van de strafrechtadvocaten van Alveo Advocaten & Mediators uit Breda in. Zij kunnen u voorzien van het juiste advies en persoonlijke begeleiding vanaf het moment dat u bent aangemerkt als verdachte, tot het moment dat de zaak is afgedaan.
Per 1 juli 2024 is een nieuwe wet van kracht: de Wet Seksuele misdrijven. Door deze nieuwe wetgeving is er op het gebied van de strafbaarstelling van seksueel gedrag veel veranderd. In een aantal artikelen bespreken we wat er is veranderd, en welke gevolgen dit kan hebben. Deze week bespreken we de nieuwe strafbaarstelling van seksuele intimidatie in het openbaar, ofwel: seksuele straatintimidatie.
Strafbaarstelling vanaf 1 juli 2024
Door de nieuwe wet is het vanaf 1 juli 2024 strafbaar om iemand seksueel te intimideren in het openbaar. De letterlijke wettekst luidt:
“Degene die in het openbaar een ander indringend seksueel benadert door middel van opmerkingen, gebaren, geluiden of aanrakingen op een wijze die vreesaanjagend, vernederend, kwetsend of onterend is te achten, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de derde categorie.”
Deze strafbaarstelling staat in artikel 429ter van het Wetboek van Strafrecht. Voor de oplettende lezer: dat betekent dat deze strafbaarstelling niet valt onder de categorie “misdrijven”, maar “overtredingen”, meer specifiek een ‘overtreding betreffende de openbare orde’. Dat heeft invloed op de soorten straffen die kunnen worden opgelegd, en de manier hoe de zaak kan worden afgedaan. Hoe dit precies in elkaar zit, vertellen we je later in dit artikel.
Seksuele intimidatie in het openbaar: wat is het precies?
Wat is seksuele intimidatie in het openbaar nou eigenlijk? Volgens de wettekst gaat het om twee onderdelen: het iemand indringend seksueel benaderen, en dat in het openbaar doen.
Met “een ander indringend seksueel benaderen” wordt natuurlijk niet bedoeld iemand op seksuele manier binnendringen. Het gaat om een manier van benaderen die door een gemiddeld persoon als opdringerig beschouwd kan worden en een intimiderend effect heeft. Dat kan door opmerkingen, gebaren, geluiden en/of aanrakingen. In sommige gevallen is het heel duidelijk dat er sprake is van seksuele intimidatie. Dat is bijvoorbeeld wanneer iemand wordt nageroepen met “hoer”, of er worden vulgaire gebaren (denk aan het vastgrijpen van je kruis terwijl je naar iemand roept / kijkt) gemaakt. In andere gevallen is het misschien wat minder duidelijk, maar nog steeds strafbaar. Denk bijvoorbeeld aan het iemand op straat naroepen met “hey lekker ding, mag ik je nummer?” of iemand in de supermarkt nafluiten. Of er sprake is van (strafbare) seksuele intimidatie is afhankelijk van de soort gedraging, en de context waarin het voorval heeft plaatsgehad.
In het openbaar betekent dat de gedraging moet hebben plaatsgehad op een plaats die voor iedereen toegankelijk is. Dat kan bijvoorbeeld zijn op straat, of in de supermarkt, maar ook online: dit is natuurlijk ook een plek die voor iedereen toegankelijk is.
Waarom is het een overtreding en geen misdrijf?
Zoals gezegd, valt seksuele intimidatie in het openbaar onder de strafbare categorie “overtredingen betreffende de openbare orde”. De wetgever vond namelijk dat gedragingen die hieronder vallen, zorgen voor een verstoring van de openbare orde. Het gaat namelijk om gedragingen waardoor mensen zich in het openbaar onveilig voelen en bepaalde openbare plekken gaan vermijden. De wetgever wil met de strafbaarstelling van dit soort intimidatie de veiligheid van de openbare orde beschermen.
Hoe zit het met de handhaving?
Iedereen die slachtoffer is van straatintimidatie, kan hier natuurlijk aangifte van doen bij de politie. De politie doet dan onderzoek naar het incident. Omdat het geen misdrijf is, kan de politie niet álle onderzoeksbevoegdheden aanwenden, zoals het opvragen van camerabeelden bij derden (zoals restaurants of winkels). Wel kunnen camerabeelden die zijn verkregen met cameratoezicht door gemeenten op grond van de Gemeentewet worden geraadpleegd. Als je als slachtoffer aangifte doet van straatintimidatie en je hebt zelf beeldmateriaal kunnen maken, is het altijd aan te raden om dit bij je aangifte bij te voegen.
In bepaalde gemeenten (Rotterdam, Utrecht en Arnhem) is gestart met een Pilot Handhaving door BOA’s, die zijn getraind op het herkennen van seksuele straatintimidatie en bevoegd zijn om een proces-verbaal op te stellen als zij op zo’n situatie stuiten.
Na het onderzoek: wel of niet vervolgen?
Afhankelijk van het resultaat van het onderzoek van de politie, neemt de officier van justitie een beslissing. De officier van justitie kan ervoor kiezen om niet verder te vervolgen, of om wel strafvervolging in te zetten. De keuze om niet verder te vervolgen kan bijvoorbeeld gelegen zijn in dat ze de identiteit van de persoon niet hebben kunnen achterhalen, of omdat de officier van justitie van mening is dat er geen sprake is van strafbare seksuele benadering.
Als de officier van justitie kiest om wél strafvervolging in te stellen, kan hij beslissen om een strafbeschikking op te leggen, al dan niet voorafgegaan door een OM-Hoorgesprek of hij wil dat de verdachte zich ten overstaan van de kantonrechter gaat verantwoorden.
Welke straffen kunnen worden opgelegd?
Als iemand schuldig wordt geacht aan seksuele straatintimidatie, kan als straf maximaal hechtenis voor de duur van drie maanden of een geldboete van de derde categorie (in 2024 is dat € 10.300,00) worden opgelegd. Ook kan een taakstraf worden opgelegd. Of, en zo ja, welke straf wordt opgelegd, is altijd afhankelijk van de omstandigheden van het geval en de persoon van de verdachte.
Bijstand van een advocaat?
Zowel slachtoffers van seksuele straatintimidatie, als verdachten, kunnen terecht bij de strafrechtadvocaten van Alveo Advocaten & Mediators in Breda. Als je als slachtoffer het bericht hebt gekregen dat er niet verder zal worden vervolgd, en je bent het hier niet mee eens, neem dan contact met ons op zodat wij jou kunnen adviseren en mogelijk kunnen helpen in een beklagprocedure niet-vervolging.
Als je een brief op de deurmat hebt gekregen met het bericht dat je verdacht bent van seksuele straatintimidatie, kun je natuurlijk ook bij ons terecht. De strafrechtadvocaten van Alveo Advocaten & Mediators in Breda kunnen u in een vrijblijvend gesprek informeren over de mogelijke verdedigingsstrategieën en de optie voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Na dit gesprek kunt u beslissen of u gebruik wilt maken van de diensten van de strafrechtadvocaat. Neem contact op via het formulier op onze website of bel ons op 085 – 10 60 290. We streven ernaar om binnen één werkdag contact met u op te nemen.