GRATIS TELEFONISCH SPREEKUUR

Gratis telefonisch spreekuur

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen het advies van een advocaat moet kunnen inwinnen. Daarom houden wij elke vrijdag tussen 10:00 en 11:00 uur een gratis telefonisch spreekuur.

Heeft u een vraag die u tijdens het spreekuur aan één van onze advocaten zou willen voorleggen? Neem dan contact met ons op via 085 – 10 60 290 of stuur uw vraag per e-mail naar info@alveo.nl onder vermelding van het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.

Beëindiging samenleving

Hoe werkt het als je uit elkaar gaat en niet getrouwd of geregisteerd partners bent, oftewel: beëindiging samenleving? Wat moet je regelen hangt af van jouw situatie. Hebben jullie samen kinderen. Dan ben je verplicht een ouderschapsplan te maken. Heb je een samenlevingscontact? Dan volg je de afspraken van het samenlevingscontract.

Uit elkaar gaan met een samenlevingscontract

Wanneer jullie samenwonen en uit elkaar gaan bekijken jullie wat er in jullie eventuele samenlevingscontract staat. In het samenlevingscontract staan afspraken over:

  • De zorg van de kinderen met bijbehorende kosten.
  • De bankrekeningen die jullie gebruiken.
  • Verdeling van de huishoudkosten en de woonlasten.
  • Verdeling van jullie spullen bij het uit elkaar gaan.
  • Wat te doen met spullen en vermogen bij overlijden.

Je kan je voorstellen dat een scheiding van samenwonenden gemakkelijker is wanneer er al afspraken vaststaan op papier. Wat gebeurt er bij uit elkaar gaan zonder contract?

Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract

Als jij en jouw ex-partner geen samenlevingscontract hebben, dan is er in principe geen sprake van gezamenlijk vermogen of schulden. Als je uit elkaar gaat, hoef je alleen afspraken te maken over de spullen die jullie samen hebben gekocht of schulden die jullie samen zijn aangegaan. Je hoeft ook geen afspraken te maken over pensioen of partneralimentatie.

Uit elkaar gaan met kind zonder samenlevingscontract

Als je samenwoont en kinderen hebt onder de achttien, ben je wettelijke verplicht een ouderschapsplan opstellen. In het ouderschapsplan komen alle afspraken over de kinderen te staan.

Bij uit elkaar gaan met en zonder samenlevingscontract hoeven jullie niet naar de rechter en ben je ook niet verplicht een advocaat in te schakelen.

Goed regelen

Toch kan het goed zij om een advocaat of mediator te zoeken die met je meedenkt om de gevolgen van de beëindiging van de samenleving goed te regelen. Wat dat betreft lijkt het op een scheiding. Soms is het nodig om juridisch advies te krijgen over de betekenis van afspraken in een samenlevingsovereenkomst. Wat als het bijvoorbeeld wel duidelijk is wat er staat, maar je niet weet hoe je het in de praktijk moet toepassen. Wat als één van jullie altijd alles heeft betaald en de ander bijna niets. Kun je dat nog rechttrekken? Wij kunnen je informeren over de regels die daarvoor gelden.

Er zijn ook ouders die het niet eens kunnen worden over de kinderalimentatie. In dat geval kan het nodig zijn dat de rechter de hoogte van de bijdrage vaststelt. Als het nodig is kunnen wij voor jou ook zo’n procedure voor je voeren.

Meer weten over beëindiging samenleving?

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen bij de beëindiging van jouw samenleving? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak om de mogelijkheden met ons te bespreken.