GRATIS TELEFONISCH SPREEKUUR

Gratis telefonisch spreekuur

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen het advies van een advocaat moet kunnen inwinnen. Daarom houden wij elke vrijdag tussen 10:00 en 11:00 uur een gratis telefonisch spreekuur.

Heeft u een vraag die u tijdens het spreekuur aan één van onze advocaten zou willen voorleggen? Neem dan contact met ons op via 085 – 10 60 290 of stuur uw vraag per e-mail naar info@alveo.nl onder vermelding van het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.

Ouderschapsplan

Wanneer je kinderen hebt en gaat scheiden, dan ben je als ouders wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin komen alle afspraken over de kinderen te staan. De belangrijkste afspraak in het ouderschapsplan is vaak de omgangsregeling. Daarnaast moeten er afspraken worden gemaakt over de kinderalimentatie en de verdeling van de vakanties en de feestdagen. Bij het maken van de afspraken worden de kinderen betrokken. Het is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen op welke manier. Ook van ouders die niet met elkaar zijn getrouwd, wordt verwacht dat zij een ouderschapsplan opstellen als zij uit elkaar gaan.

Wat is een ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan is een belangrijk document dat wordt gebruikt om afspraken te maken over de zorg voor een kind na een scheiding of beëindiging van een relatie. Het ouderschapsplan kan onder meer betrekking hebben op wie het kind op welk moment zal opvangen, hoe beslissingen over het kind worden genomen en hoe financiële zaken rond het kind worden geregeld.

Het opstellen van een ouderschapsplan kan complex zijn en het is daarom raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Een familierecht advocaat kan je helpen bij het maken van afspraken die voldoen aan de wettelijke eisen en die rekening houden met de belangen van zowel jij als jouw kind.

De belangen van het kind staat centraal

Bij het opstellen van een ouderschapsplan is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften en het welzijn van het kind. Dit betekent dat het plan moet worden opgesteld in het belang van het kind en niet alleen in het belang van de ouders. Het is daarom aan te raden om een professional te raadplegen die ervaring heeft met het opstellen van ouderschapsplannen en die weet hoe belangrijke beslissingen op een verantwoorde manier kunnen worden genomen.

Als je op zoek bent naar professionele hulp bij het opstellen van een ouderschapsplan, dan kun je contact opnemen met een ervaren familierecht advocaat in Breda, van Alveo. Wij kunnen je helpen bij het maken van afspraken die voldoen aan de wettelijke eisen en die rekening houden met de behoeften en het welzijn van jouw kind. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw kind de best mogelijke zorg krijgt in een moeilijke tijd.

Wat moet er in een ouderschapsplan geregeld worden?

In een ouderschapsplan moet in ieder geval het volgende worden geregeld:

  • Waar gaan de kinderen wonen?
  • Wie gaat er voor jullie kinderen zorgen, hoeveel dagen per weer verblijven ze bij iedere ouder?
  • Wie van de ouder betaalt wat voor de kinderen? En hoe gaan jullie dat doen als de kinderen 18 jaar worden? Wie betaalt de studie?
  • Wie neemt de beslissingen over de kinderen, bijvoorbeeld over opleiding en over medische zorg?
  • Hoe gaan jullie als ouders de communicatie regelen over de kinderen na de scheiding?

Staat niet in steen gebeiteld

Het is belangrijk om te onthouden dat een ouderschapsplan niet in steen is gebeiteld. Het kan in de toekomst nodig zijn om het plan aan te passen, bijvoorbeeld als de behoeften van de kinderen veranderen of als er veranderingen plaatsvinden in de levensomstandigheden van de ouders. Het is daarom aan te raden om regelmatig te evalueren of het ouderschapsplan nog past bij de behoeften van iedereen en om eventuele aanpassingen te bespreken met de andere ouder of met professional advies in te winnen.

Wat als het niet lukt?

Veel ouders slagen erin samen afspraken te maken. Helaas lukt dat niet altijd. De communicatie verloopt kort na de scheiding vaak moeilijk en / of de emoties lopen hoog op. Ook kunnen ouders verschillen over wat wel of niet goed is voor de kinderen. In deze gevallen is het aan de rechter hier dan beslissingen over te nemen.

Meer weten over (het opstellen van) ouderschapsplannen?

Wij kunnen je helpen bij het maken van passende afspraken en het opstellen van een ouderschapsplan. Ook kunnen we een procedure voor je voeren als je er met je ex-partner niet uitkomt.

Wil jij weten wat een familierecht advocaat in Breda voor je kan betekenen, neem dan even contact met ons op of laat je gegevens achter op het contactformulier. Dan bellen wij jou zo spoedig mogelijk terug om al jouw vragen met betrekking tot een ouderschapsplan te beantwoorden!

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende zaken die je in een ouderschapsplan kunt opnemen. Hieronder geven we een aantal voorbeelden:

  • Hoe vaak een ouder de kinderen ziet en wanneer deze bezoeken plaatsvinden.
    Welke ouder de kinderen opvangt tijdens vakanties en welke beslissingen hierover worden genomen.
  • Hoe de communicatie tussen de ouders en de kinderen verloopt, bijvoorbeeld via een online platform of telefoon.
  • Welke afspraken er zijn gemaakt over de opvoeding van de kinderen, zoals de opvang, schoolkeuze en extra-curriculaire activiteiten.
  • Welke afspraken er zijn gemaakt over de gezondheid en medische zorg voor de kinderen, zoals bezoek aan de dokter en welke ouder verantwoordelijk is voor het regelen van medische afspraken.
  • Welke afspraken er zijn gemaakt over het eventueel aanpassen van het ouderschapsplan in de toekomst.

Er zijn verschillende manieren om een ouderschapsplan te maken. Soms kan het helpen om samen met een mediator of scheidingsbemiddelaar een plan op te stellen. Dit kan bijvoorbeeld via een zogenaamde mediationsgesprek. Ook kun je samen met je ex-partner zelf een ouderschapsplan opstellen, of dit laten doen door een advocaat. Het is belangrijk om goed na te denken over wat voor jou en je ex-partner en vooral voor de kinderen het beste is. Zoek daarbij zo veel mogelijk naar oplossingen die voor iedereen werken.

Een ouderschapsplan is een document waarin afspraken worden gemaakt over de zorg voor een kind na een scheiding of beëindiging van een relatie. Dit kan onder meer betrekking hebben op wie het kind op welk moment zal opvangen, hoe beslissingen over het kind worden genomen en hoe financiële zaken rond het kind worden geregeld. Het is raadzaam om een ouderschapsplan op te stellen als je te maken hebt met een scheiding of beëindiging van een relatie en er kinderen betrokken zijn.