GRATIS TELEFONISCH SPREEKUUR

Gratis telefonisch spreekuur

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen het advies van een advocaat moet kunnen inwinnen. Daarom houden wij elke woensdag tussen 15:00 en 16:00 uur en op vrijdag tussen 10:00 en 11:00 uur een gratis telefonisch spreekuur.

Heeft u een vraag die u tijdens het spreekuur aan één van onze advocaten zou willen voorleggen? Neem dan contact met ons op via 085 – 10 60 290 of stuur uw vraag per e-mail naar info@alveo.nl onder vermelding van het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.

(Beperkte) gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden

Vanaf 1 januari 2018 geldt de Wet beperkte gemeenschap van goederen. Dit geldt ook voor het geregistreerde partnerschap. Als je trouwt en verder niets regelt via de notaris, dan trouw je automatisch in een beperkte gemeenschap van goederen.

Gemeenschap van goederen

Ben je vóór 1 januari 2018 getrouwd en zijn er geen huwelijkse voorwaarden opgemaakt? Dan zijn jullie automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Dit betekent dat al jullie vermogen en bezittingen bij een scheiding eerlijk moeten worden verdeeld. Ieder krijgt de helft

Beperkte gemeenschap van goederen

Het lijkt simpel dat “trouwen nieuwe stijl”, maar in de praktijk kan het behoorlijk ingewikkeld worden. Om ruzie bij scheiding of verdeling van de nalatenschap te voorkomen, is het daarom belangrijk om tijdens het huwelijk een goede administratie bij te houden.

Huwelijkse voorwaarden

Zijn er wel huwelijkse voorwaarden opgemaakt, dan hebben jullie destijds bij de notaris duidelijk afspraken gemaakt over de verdeling van de eigendommen. Hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan heten deze afspraken partnerschapsvoorwaarden. Zo kan je bijvoorbeeld hebben afgesproken dat bepaalde bezittingen van jullie samen zijn en sommige van jou persoonlijk. Ook kun je met de huwelijkse voorwaarden ervoor zorgen dat jouw eigen bedrijf van jou blijft. Je kan hier dan gewoon mee verder tijdens en na de scheiding. Bij een scheiding gelden de huwelijkse voorwaarden. Zelfs als je eigenlijk al niet meer weet wat er in staat. We kunnen in zulke gevallen samen met je kijken wat jullie in de huwelijkse voorwaarden hebben afgesproken, je hierover verder informeren en aangeven dit in jullie concrete situatie betekent.

Je kan nog steeds kiezen voor een gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden laten opmaken, maar dan moet je eerst naar een notaris om dat te regelen.

Gemeenschap van goederen omzetten naar huwelijkse voorwaarden

Soms kan het slim zijn om jullie huwelijk in gemeenschap van goederen om te zetten naar huwelijkse voorwaarden. Dit, bijvoorbeeld als je een eigen bedrijf begint. Door huwelijkse voorwaarden op te stellen bescherm je de continuïteit van het bedrijf en daarnaast ook de partner die buiten het bedrijf staat. Jullie moeten het wel allebei eens zijn met deze wijziging. Het is namelijk niet mogelijk om eenzijdig huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Lukt het jullie om samen goede afspraken te maken over de verdeling van de huwelijksgemeenschap of over de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden, dan kunnen de afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Lukt het niet en moet er een rechter aan te pas komen, dan kunnen wij een procedure voor je voeren.

Meer weten over de (beperkte) gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Bel of mail naar Alveo. Wij kunnen ook samen met jou kijken wat er nu eigenlijk in jouw huwelijkse voorwaarden staat en aangeven wat er zou gebeuren bij een scheiding of overlijden. Heb je vragen over de (nieuwe) wetgeving op dit punt, kun je die uiteraard ook aan ons stellen.