GRATIS TELEFONISCH SPREEKUUR

Gratis telefonisch spreekuur

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen het advies van een advocaat moet kunnen inwinnen. Daarom houden wij elke vrijdag tussen 10:00 en 11:00 uur een gratis telefonisch spreekuur.

Heeft u een vraag die u tijdens het spreekuur aan één van onze advocaten zou willen voorleggen? Neem dan contact met ons op via 085 – 10 60 290 of stuur uw vraag per e-mail naar info@alveo.nl onder vermelding van het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.

Scheiding

Een scheiding regelen betekent afspraken maken over en voor de toekomst. Als je het zo leest lijkt het heel simpel, maar door alle emoties die meespelen en de tegenstrijdige belangen is het maken van afspraken lang niet zo gemakkelijk als je denkt.

Waarom professionele hulp inschakelen bij scheiden?

Een scheiding is een moeilijke en emotionele gebeurtenis die een grote impact kan hebben op het leven van betrokken partijen. Sta jij op het punt staat om te scheiden of zit je momenteel in het midden van een scheidingsproces zit? Dan is het belangrijk om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat jouw belangen worden behartigd.

Een familierechtadvocaat kan jou helpen bij het afhandelen van de praktische zaken die komen kijken bij een scheiding, zoals het verdelen van bezittingen en het regelen van ouderschapsregelingen. Zij kunnen ook adviseren over de juridische stappen die u moet nemen om ervoor te zorgen dat uw belangen worden behartigd.

Stappenplan echtscheiding regelen

Goede afspraken zijn van groot belang. Hoe duidelijker de afspraken, hoe kleiner de kans op problemen in een later stadium. Probeer je scheiding daarom ook meteen zo goed mogelijk te regelen en schakel de juiste juridische hulp in. Wij helpen je daar graag bij en hebben de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: Hou overzicht

Als je gaat scheiden kom je in een hectische periode terecht. Er moet veel geregeld worden. En dat in een periode die emotioneel al heel veel van je vraagt. Maak het jezelf niet te moeilijk en zorg ervoor dat je de rust bewaart. Hierbij is het belangrijk om overzicht te houden. Door lijstjes te maken kun je duidelijk zien wat er allemaal geregeld moet worden. Dit zorgt voor wat meer rust in je hoofd.

Stap 2: Kies je voor een advocaat of mediator

Wie kun je het beste inschakelen en wat is het verschil? Surf op het internet en er zijn talloze bemiddelaars die hun hulp aanbieden. Maar aan wie vertrouw je, jouw toekomst toe? Belangrijk is dat je bij een deskundige aan tafel komt. Zo weet je zeker dat je in zee gaat met iemand die gespecialiseerd is in (en ervaring heeft met) de juridische, financiële en fiscale aspecten van scheiden.

Mediator scheiding

Wil, en kun, je jouw scheiding in goed overleg afwikkelen en ben je “on speaking terms” met je ex-partner, dan kun je ook voor mediation kiezen. Een scheidingsmediator is een onafhankelijke derde partij die kan helpen om een oplossing te vinden zonder dat het nodig is om naar de rechter te gaan. Dit kan tijd en geld besparen en kan ook helpen om de emoties te beteugelen die vaak komen kijken bij een scheiding.

Echtscheidingsadvocaat

Is mediation bij jouw scheiding geen optie? Dan heb je ieder een eigen echtscheidingsadvocaat nodig. Een goede echtscheidingsadvocaat begeleidt en adviseert je in de scheidingsprocedure, stippelt een passende strategie uit, adviseert over de kosten van een scheiding en helpt je waar mogelijk te blijven overleggen met jouw toekomstige ex-partner en zijn of haar advocaat. Dat betekent gelukkig niet dat je per definitie in een vechtscheiding belandt.

Het kan best lastig zijn om een goede keuze te maken. Heb je advies nodig bij deze keuze, dan mag je altijd even contact met ons opnemen. Wij bekijken dan samen met jou welke hulp in jouw situatie het beste is.

Stap 3: Verzamel gegevens

Na het eerste gesprek zal jouw advocaat of mediator vragen de gegevens te verzamelen die nodig zijn om je zo goed mogelijk te adviseren en begeleiden tijdens jouw scheiding. Maak daarom een inventarislijst. Daar zouden de volgende dingen op moeten staan:

  1. De waarde van onroerende goederen, zoals bijvoorbeeld het huis.
  2. Een overzicht van de inboedel.
  3. De waarde van overige eigendommen, zoals bijvoorbeeld de auto.
  4. De saldi van bankrekeningen.
  5. Saldo van de schulden en leningen.
  6. Plichten zoals kinderalimentatie en/of partneralimentatie betaling.
  7. Pensioenrechten of levensverzekeringen (vraag de waarde op bij je verzekeringsmaatschappij).

Stap 4: Denk na over een ouderschapsplan

Het is belangrijk dat je als ouders goede afspraken maakt over de zorg voor je kinderen. Deze leg je vervolgens vast in een ouderschapsplan.

Stap 5: Regelen of naar de rechter

Het is belangrijk dat je na de scheiding verder kan gaan met je leven, jouw onderneming en samen als ouders van jullie kind(eren). Om dat niet aan het toeval over te laten, worden alle (financiële) afspraken vastgelegd in een echtscheidingsconvenant (waarvan het ouderschapsplan onderdeel uitmaakt) dat vervolgens door de rechter wordt bekrachtigt. Worden jullie het niet eens? Dan beslist de rechter en is het einde discussie.

Meer weten over een advocaat of mediation bij scheiding?

Wil jij advies over de vervolgstappen bij een scheiding, advocatenbureau Alveo helpt je hier graag bij. Neem hier vrijblijvend contact met ons op. Natuurlijk mag je ons ook bellen op 085-10 60 290 voor al jouw vragen over scheiding en familierecht.

Veelgestelde vragen

Hoewel het niet verplicht is om een advocaat in Breda in te schakelen tijdens een scheiding, kan het wel nuttig zijn om een advocaat te raadplegen. Een echtscheidingsadvocaat helpt je bij het afhandelen van de praktische zaken die komen kijken bij een scheiding, zoals het verdelen van bezittingen en het regelen van ouderschapsregelingen. Zij kunnen ook adviseren over de juridische stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat uw belangen worden behartigd. Ben je het oneens over hoe bepaalde zaken moeten worden geregeld, dan kan een advocaat ook helpen bij het oplossen van conflicten en het begeleiden van een mediationsessie als dat nodig is. Als je te maken hebt met een complexe scheidingszaak of als er belangrijke zaken in het geding zijn, kan het raadzaam zijn om een scheidingsadvocaat in te schakelen om je te helpen bij het afhandelen van de scheiding.

Tijdens een scheiding moeten ouders afspraken maken over de zorg voor de kinderen. Dit kan onder meer betrekking hebben op wie het kind op welk moment zal opvangen en hoe beslissingen over het kind worden genomen. Wanneer je het oneens bent over hoe de zorg voor de kinderen moet worden geregeld, kun je een familiemediator inschakelen om te helpen bij het vinden van een oplossing. Als dat niet lukt, kun je ook een familierecht– of scheidingsadvocaat inschakelen om je te helpen bij het oplossen van het conflict.

Tijdens een scheiding worden de bezittingen en schulden van een huwelijk verdeeld. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de omstandigheden van het geval. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een onafhankelijke beoordelaar in te schakelen om de waarde van bezittingen en schulden te bepalen. Als je het oneens bent over hoe de bezittingen en schulden moeten worden verdeeld, kun je een advocaat inschakelen om je te helpen bij het oplossen van het conflict.

Het duurt gemiddeld ongeveer een jaar voordat een echtscheiding is afgerond. Dit hangt echter af van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de scheidingszaak, de bereidheid van beide partijen om samen te werken en of er conflicten zijn die moeten worden opgelost.

De eerste stap is om te bepalen of je aan de wettelijke eisen voldoet om te kunnen scheiden. In de meeste landen moet je minstens een jaar getrouwd zijn, tenzij er sprake is van een speciale omstandigheid, zoals bijvoorbeeld geweld of overspel. Wanneer je aan de wettelijke eisen voldoet, kun je een aanvraag indienen bij de rechtbank om te scheiden.