GRATIS TELEFONISCH SPREEKUUR

Gratis telefonisch spreekuur

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen het advies van een advocaat moet kunnen inwinnen. Daarom houden wij elke vrijdag tussen 10:00 en 11:00 uur een gratis telefonisch spreekuur.

Heeft u een vraag die u tijdens het spreekuur aan één van onze advocaten zou willen voorleggen? Neem dan contact met ons op via 085 – 10 60 290 of stuur uw vraag per e-mail naar info@alveo.nl onder vermelding van het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.

Mediation

Mediation is een manier om conflicten op te lossen door middel van gesprekken met een neutrale derde partij, de mediator. Het doel van mediation is om een oplossing te vinden die voor alle betrokken partijen acceptabel is. Mediation kan gebruikt worden voor een breed scala aan conflicten, waaronder familieconflicten, arbeidsconflicten en burenruzies.

Wat doet een mediator?

Lig je in een scheiding of heb je een ander familierechtelijk probleem? Dan kan mediation een mogelijkheid zijn om jou te helpen. Als je kiest voor mediation ga je samen met de mediator aan tafel om via gesprekken op zoek te gaan naar een oplossing. Tijdens de mediation sta je niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. Er wordt niet alleen gekeken naar de juridische kant van de zaak, maar ook bijvoorbeeld naar eventuele onderliggende problemen. Vooral wanneer er kinderen in het spel zijn, vormt dit een goede basis voor de toekomst.

Bij Alveo Advocaten en Mediators zijn wij onder andere gespecialiseerd in:

Mediationtraject

Het mediationtraject begint meestal met een intakegesprek met de mediator. Tijdens dit gesprek krijgt de mediator informatie over het conflict en over de betrokken partijen. De mediator zal ook afspraken maken met de betrokken partijen over hoe het mediationtraject zal verlopen, zoals de duur van het gesprek, de kosten en eventuele verdere stappen.

Daarna zullen de betrokken partijen meestal apart met de mediator praten om hun standpunt te geven en hun doelen voor het mediationtraject te bespreken. De mediator luistert naar alle partijen en probeert te begrijpen hoe iedereen zich voelt en wat ze willen.

Vervolgens zullen de betrokken partijen samen met de mediator aan tafel gaan om het conflict te bespreken. De mediator zal helpen om de communicatie tussen de partijen te verbeteren en om een oplossing te vinden die voor iedereen acceptabel is. Dit kan soms meerdere gesprekken vergen.

Aan het einde van het mediationtraject zal de mediator een samenvatting maken van de overeenkomsten die zijn bereikt. Deze overeenkomsten kunnen worden vastgelegd in een schriftelijk document, dat door alle partijen wordt ondertekend.

Waarom kiezen voor mediation?

De redenen om voor mediation te kiezen:

  • snelheid van het proces;
  • proces en oplossing in eigen hand;
  • maatwerkoplossing;
  • proces gericht op toekomst in plaats van heden;
  • gemeenschappelijk toekomstig belang;
  • behoud relatie of zorgvuldige beëindiging duurzame relatie (bijvoorbeeld: familie, buren, zakenrelatie, etc.);
  • beperking kosten;
  • duurzame oplossing die wordt nagekomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat mediation een vrijwillig proces is en dat de betrokken partijen altijd het recht hebben om het mediationtraject te beëindigen als ze dat willen. Mediation kan een effectief alternatief zijn voor een rechtszaak en kan helpen om de relatie tussen de betrokken partijen te behouden of te herstellen.

Na mediation een advocaat

Als je tijdens de mediation het eens bent geworden over de afspraken, kunnen deze afspraken worden vastgelegd. Bij een scheiding heb je altijd een advocaat nodig. Bij Alveo hebben we naast mediators ook advocaten in Breda. Eén van onze advocaten, Alina Koop – van Vliet, Bas van Riel of Claudia Pietsch, kunnen de gemaakte afspraken bij de rechtbank indienen. Ook dit scheelt enorm in de kosten.

Hoeveel kost mediation?

De kosten van mediation hangen af van de duur en het aantal gesprekken. Onze uurtarief varieert tussen EUR 130,- en EUR 150,- (excl. BTW). Partijen betalen vaak ieder de helft van de kosten. Je kan uiteraard de kosten ook anders verdelen. De hierover gemaakte kosten worden in de mediationovereenkomst vastgelegd.

Mediation in Breda door gecertificeerde MfN-registermediators

We bieden vertrouwelijke en flexibele mediationdiensten aan tegen betaalbare tarieven. Onze mediators zijn gekwalificeerd en hebben ervaring met het oplossen van een breed scala aan conflicten. Bij Alveo zijn Kaltoum Hider en Alina Koop – van Vliet beiden opgeleid tot gecertificeerde MfN-registermediators. Kaltoum is daarnaast ook een ADR erkende conflictcoach. Zij kunnen eventuele vragen over mediation beantwoorden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over hoe we jou kunnen helpen met mediation.

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende manieren om een mediator te vinden voor een familieconflict:

  • Vraag het aan een advocaat of juridisch medewerker. Zij kunnen u helpen om een geschikte mediator te vinden.
  • Zoek online naar familiemediators in uw omgeving.
  • Vraag het aan uw verzekeraar. Sommige verzekeraars bieden gratis of gereduceerde kosten voor mediation als onderdeel van hun verzekeringspakket.
  • Vraag het aan een professionele vereniging of beroepsgroep. Er zijn verenigingen en beroepsgroepen die familiemediators aanbevelen die gespecialiseerd zijn in het oplossen van familieconflicten.

Niet alle familieconflicten zijn geschikt voor mediation. Soms kan een familieconflict zo diepgaand of emotioneel zijn dat familiemediation niet effectief is. In dergelijke gevallen kan het beter zijn om een andere oplossing te zoeken, zoals een rechtszaak of hulp van een familietherapeut.

Er zijn een aantal redenen waarom mensen kiezen voor mediation in plaats van een rechtszaak:

  • Snelheid: mediation kan vaak sneller afgehandeld worden dan een rechtszaak.
  • Kosten: mediation is vaak goedkoper dan een rechtszaak.
  • Flexibiliteit: bij mediation hebben de betrokken partijen meer controle over het proces en de uitkomst, terwijl bij een rechtszaak de uitspraak van de rechter bindend is.
  • Confidentialiteit: bij mediation blijven de gesprekken en de uitkomst confidentieel, terwijl bij een rechtszaak de zaak openbaar is.
  • Relatiebehoud: mediation kan helpen om de relatie tussen de betrokken partijen te behouden of te herstellen, terwijl een rechtszaak de relatie vaak verder kan verslechteren.

Als je niet tevreden bent met het resultaat van de mediation, kun je overwegen om een andere oplossing te zoeken, zoals een rechtszaak of hulp van een familietherapeut. Je kunt ook overwegen om met de mediator te praten over de redenen waarom u niet tevreden bent en of er nog andere opties zijn om het conflict op te lossen. Houd in gedachten dat het resultaat van de mediation bindend is en dat je geen beroep kunt doen op de rechter als je het niet eens bent met de uitkomst.

Om het meeste uit een mediationgesprek te halen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden:

  • Maak een lijst van de belangrijkste punten die je wilt bespreken.
  • Bedenk wat jouw doelen zijn voor het mediationgesprek.
  • Wat wil je bereiken?Probeer te begrijpen hoe de andere partij zich voelt en wat zij willen.
  • Probeer emoties en oude kwetsuren uit het verleden buiten het mediationgesprek te houden. Probeer te focussen op het oplossen van het huidige conflict.
  • Bedenk of er iemand is die je bij het mediationgesprek wilt hebben, zoals een vriend of familielid die jou steunt.
  • Maak duidelijke afspraken met de mediator over de kosten, de duur van het gesprek en eventuele verdere stappen.

Een mediator is een neutrale derde partij die helpt bij het oplossen van conflicten tussen mensen. Bij een familieconflict kan een mediator helpen om de communicatie tussen familieleden te verbeteren en om een oplossing te vinden voor het conflict. Een mediator familieconflict luistert naar alle betrokken partijen en probeert te begrijpen hoe iedereen zich voelt en wat ze willen. De familiemediator probeert vervolgens een oplossing te vinden die voor alle betrokken partijen acceptabel is.