Wanneer je geconfronteerd wordt met een situatie waarin je bent opgepakt door de politie, is het van vitaal belang om te begrijpen wat je rechten zijn en hoe je jezelf het beste kunt beschermen. Een aanhouding kan een verontrustende en verwarrende ervaring zijn, maar het is belangrijk om kalm te blijven en te weten wat je moet doen om jezelf te verdedigen.
Ik ben opgepakt door de politie, wat nu?
Als je wordt gearresteerd of opgepakt door de politie krijg je de vraag of je (voor het verhoor) met een advocaat wilt spreken. Wij adviseren je altijd gebruik te maken van het recht met een advocaat te spreken. Tot je een advocaat hebt gesproken, praat je niet met de politie over jouw strafzaak! Iedere actie die je zelf onderneemt kan namelijk gevolgen hebben voor jouw strafzaak. Door met één van onze strafrechtadvocaten te spreken voorkom je dat er (onherstelbare) schade ontstaat aan je strafzaak.
Het belang van juridische bijstand na een arrestatie
Een cruciale stap in dit proces is het raadplegen van een ervaren strafrechtadvocaat voordat je verdere stappen onderneemt. Het recht om met een advocaat te spreken voordat je verder communiceert met de politie is een fundamenteel recht dat je moet benutten. Dit kan je helpen om je rechten te beschermen en ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk iets zegt dat tegen je gebruikt kan worden.
Opgepakt door politie: Ontvang deskundig advies van ervaren advocaten
Onze ervaren advocaten begrijpen de nuances van het strafrecht en kunnen je voorzien van deskundig advies om je zaak te beschermen. Of je nu onschuldig bent of niet, het is altijd verstandig om gebruik te maken van het recht op bijstand van een advocaat. Onze advocaten hebben ervaring met een breed scala aan strafzaken en kunnen je helpen om de beste strategie te bepalen voor je verdediging.
Begeleiding in de eerste fase na aanhouding
In de eerste fase van onze bijstand bieden we niet alleen juridische hulp, maar begeleiden we je ook bij het bepalen van de juiste proceshouding. We analyseren de specifieke omstandigheden van je zaak en bespreken de mogelijke juridische stappen die je kunt nemen. Onze advocaten kunnen je adviseren over wat je wel en niet moet zeggen tijdens het politieverhoor en kunnen je helpen om jezelf te beschermen tegen onrechtmatige behandeling. Lees hier meer over hoe een aanhouding van de politie in zijn werk gaat.
Communicatie en ondersteuning na arrestatie
Een ander belangrijk aspect van onze dienstverlening is het onderhouden van communicatie met je familie, indien toegestaan. Dit kan een bron van steun zijn tijdens deze moeilijke periode. Onze advocaten begrijpen hoe stressvol een aanhouding kan zijn voor zowel jou als je familieleden, en we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je de ondersteuning krijgt die je nodig hebt.
Neem contact met ons op wanneer je bent opgepakt door politie
Als je meer wilt weten over wat je kunt verwachten na een arrestatie en hoe wij je kunnen helpen, neem dan gerust contact met ons op. Onze toegewijde strafrechtadvocaten staan klaar om je door dit proces te begeleiden en ervoor te zorgen dat je rechten worden beschermd. We begrijpen dat een arrestatie een stressvolle en verwarrende ervaring kan zijn, maar je hoeft er niet alleen voor te staan. Met de juiste juridische bijstand kun je ervoor zorgen dat je de best mogelijke verdediging hebt en dat je jezelf kunt beschermen tegen onrechtmatige behandeling nadat je bent opgepakt door de politie.
Veelgestelde vragen
Bij de aanhouding dient de politie de reden voor de arrestatie mede te delen aan de arrestant. Tevens moeten zij de arrestant op de hoogte stellen van zijn of haar rechten, waaronder het recht op een advocaat, het recht om te zwijgen en het recht om tijdig in contact te komen met een familielid. Deze mededelingen zijn cruciaal en moeten duidelijk worden gecommuniceerd om de rechten van de arrestant te waarborgen.
Nee, mag je niet zomaar aanhouden. De politie mag een persoon alleen aanhouden op basis van een redelijke verdenking van betrokkenheid bij een strafbaar feit. Deze verdenking moet gebaseerd zijn op objectieve factoren en niet zomaar op willekeur. Bovendien moet de aanhouding proportioneel zijn in relatie tot de verdenking.
In het Nederlandse strafrecht mag de politie een verdachte maximaal zes uur vasthouden voor verhoor en onderzoek, zonder tussenkomst van de officier van justitie. Deze periode kan onder bepaalde omstandigheden worden verlengd tot maximaal negen uur. Na deze termijn moet de verdachte ofwel worden vrijgelaten ofwel worden voorgeleid aan de officier van justitie.
Ja, volgens de Nederlandse wet heb je als arrestant het recht om een persoon naar keuze te bellen, zoals een familielid, vriend of advocaat. Dit recht, bekend als het recht op consultatiebijstand, wordt gerespecteerd door de autoriteiten. Het is essentieel om van dit recht gebruik te maken zodra je wordt gearresteerd. Wij raden altijd aan om direct contact op te nemen met een strafrechtadvocaat, voordat je met de politie praat tijdens een verhoor.
Onze diensten:
De specialismen
VAN ONS ADVOCATENKANTOOR
Familierecht
Ga je een relatie aan, ga je scheiden of verwachten jullie een kindje? Familierecht is echt maatwerk, wij zijn er voor jou!
JEUGD(stRAF)RECHT
Soms krijgen kinderen te maken met het (straf)recht. Uiteraard heeft dit veel impact en wil je geholpen worden door een specialist.
STRAFRECHT
Heb je te maken met strafrecht? Wij staan voor je klaar, zowel juridisch als met overige zaken die op jouw pad komen.
Mediation
Mediation is een manier om conflicten op te lossen door middel van gesprekken met een neutrale derde partij, de mediator.